Vitamina DZV

dezvoltare personală cu aromă de fructe

Ioana Somi
4 min readMay 16, 2020
Photo by Sharon McCutcheon on Unsplash

O cutie de DZV de portocale și niște Nurofen, vă rog

De portocale nu mai avem. Fructe de pădure? Simplu?

Doar Nurofen atunci, mulțumesc.

O cură de DZV de două ori pe an și n-ar trebui să ne mai doară capul. Citit, exersat, reformulat gânduri nefuncționale? Adio. DZV cu gust de portocale și-un pahar cu apă, seara, înainte de culcare.

Pentru că deocamdată nu am găsit leacul minune pentru ființe mai bune, depinde încă de noi dacă și cum vrem să evoluăm. Și, poate, e chiar mai bine așa.

Teoria despre growth mindset am tot citit-o. Dar mi-au trebuit câțiva ani ca să o pot aplica, să îmi repet de fiecare dată (sau de câte ori mi-am amintit) atunci când se întâmplă ceva ce mă calcă pe nervi: Ce pot să învăț de aici? Cum pot să fac mai bine data viitoare? Și n-o să știu dacă sunt mai calmă sau dacă gestionez mai bine incertiduinea uitându-mă la un serial nou pe Netflix. Dar o să știu probabil un pic mai multe despre mine când mă trezesc în fața unui grup de 15 copii curioși ce au parcurs în 20 de minute tot ce aveam pregătit pentru o ora întreagă. Așa că, pentru mine, unul din modurile utile ca să cresc în forma pe care mi-o doresc, e să inspir copiii, să îi ajut să învețe ceva nou care să le dea încredere că pot să facă orice își doresc.

What do we say to the God of canceled plans? Not today

Să începem de aici. Acceptăm că suntem oameni și, indiferent cât de multă bunăvoință am avea, energia noastră e limitată.

Sunt zile în care nu am niciun chef să mai merg la oră după o zi de lucru. Poate sunt obosită, poate am avut o zi stresantă, poate pur și simplu mi s-a terminat bateria și tot ce vreau e să merg acasă și să mă arunc pe canapea. Doar că cineva depinde de mine și mă mobilizez. Și asta e bine. Pentru că mă ajută să îmi dezvolt disciplina: disciplina de a mă ține de planuri, disciplina de a fi acolo atunci când am promis asta și chiar disciplina de a spune nu — pentru că uneori o să fie situații în care e nevoie să spun “nu” sau “nu acum” altor cereri, ca să reușesc să mă încadrez în plan. Nu știu cum e asta pentru tine, dar pentru mine, care încă lucrez să nu mai simt nevoia să fac pe toată lumea fericită, nu-i tocmai floare la ureche.

Dacă totuși reușesc să fac ce mi-am propus, răsplata e mult mai multă încredere în mine, în abilitatea de a duce la bun sfârșit ceva ce îmi propun. Ca să nu mai spun că, în general, îmi trece instant oboseala când văd copiii că se bucură de ce meșteresc.

It’s easy to chase, it’s difficult to lead

Ce-ar fi un articol fără niște citate și înțelepciune de la oameni mai inspirați decât autorul? Nu știu foarte multe despre mașini, dar am găsit într-un interviu cu Lewis Hamilton ceva ce mi-a rămas în cap. Vorbind despre competiția pe care o simte atunci când conduce pe circuitul de Formula 1 spunea: It’s easy to chase, it’s difficult to lead. (Nu-mi amintesc exact cuvintele, dar prinzi tu ideea).

Atunci când am pe cineva în față, am un reper concret și știu după ce mă ghidez. Dar dacă vreau să fiu eu în față, am nevoie să îmi creez singură iepurele după care alerg. Și după ce dau câteva ture de circuit, supriză! De fapt, alerg singură, pentru că în cursa asta, ceea ce contează cu adevărat e să fiu mai bună decât ceea ce am fost.

Bine, Ioana, cu de-astea vii? Să mă ierți dacă era evident că așa funcționează viața. Pe mine mă ajută mult situațiile în care stau față în față cu realitatea, cu mine și cu balaurii mei și am ocazia să chiar testez dacă am progresat sau nu: pot să mă gândesc la ceva creativ care să fie accesibil pentru copii, dar ușor afară din zona lor de confort? Pot să gestionez colaborarea cu ceilalți voluntari astfel încât să ne ajutăm unii pe alții? Pot să îmi ajustez așteptările la rezultatele reale?

Photo by Jason Leung on Unsplash

Disciplina, colaborarea, să îți poți crea propria direcție, să ajustezi traseul pe parcurs, toate sunt abilități necesare și transferabile în orice alt domeniu. Pentru mine, mentoratul copiiilor e un mediu foarte bun în care simt că ofer ceva înapoi comunității și cresc la rândul meu.

Și, evident, sunt multe părți foarte faine în a face asta. Dar despre asta, poate data viitoare.

P.S. Clubul de programare Code Hero e gratuit și se desfășoară online. Dacă ești părinte și ești curios, îți poți înscrie copilul aici. Dacă vrei să te implici ca voluntar, scrie-mi un mesaj sau înscrie-te aici.

--

--

Ioana Somi

Multi-passionate🪴Creating bridges between the dev and the business world 🎨Writer in the making 👩🏼‍🎤